Om klubben

Kungsbacka Fotoklubb – 80 år under 2023 – är en av Sveriges äldsta fotoklubbar med ca 95 medlemmar. Vi driver en verksamhet med många olika aktiviteter.

Vår verksamhet

Kungsbacka fotoklubb är en ideell förening för fotointresserade med för närvarande ett 95-tal medlemmar. Vi är en aktiv klubb med ett flertal aktiviteter på vår agenda. Vi har en klubblokal som är utrustad med A2-skrivare och utrustning för blixtfotografering. Där arrangeras temakvällar och andra samlingar för mindre grupper.

Inom klubben finns ett brett kunnande inom både fotografering, kamerateknik och bildbehandling och vi strävar efter att hjälpas åt och dela med oss av vår kunskap.

MÅNADSMÖTEN

Våra månadsmöten hålls i ABF Norra Hallands lokaler på Verkstadsgatan 14 i Kungsbacka. På dessa träffar försöker vi variera innehållet och tillgodose medlemmarnas önskemål för verksamheten.

FÖRELÄSARE/BILDVISNINGAR

Vi bjuder regelbundet in externa föreläsare som arbetar professionellt med foto, bildbehandling eller andra fotoanknutna verksamheter. De ger oss inspiration och förmedlar sin kunskap. Det varvar vi med interna föreläsare som har intressanta bilder och berättelser att presentera.

UTBILDNING

Möt oss i klubblokalen för olika utbildningar och diskussionsämnen. Ämnena kan vara: Bildkritik, bildbehandling, kamerateknik, macrofoto, naturfoto, fota med filter, porträtt, stadsbilder, street photo (människor), fågelfoto, bildkritik etc.

Kom gärna med egna förslag på utbildningsområden!

SAMARBETEN

Klubben samarbetar också med andra fotoklubbar och gör bildbedömningar av deras bilder vid fototävlingar. Våra bilder bedöms i sin tur av andra klubbar.

UTFLYKTER/AKTIVITETER

Klubben anordnar ett flertal utflykter under året. Det rör sig om utflykter på några timmar till natursköna eller kulturellt intressanta områden i omgivningarna men det kan också vara längre utflykter på flera dagar. Det ordnas också flera olika aktiviter kring fotografi så som kamera- och fototeknik, fotoböcker, specialteman mm. Titta under Aktuellt där vi fyller på med info inför i tiden närliggande utflykter!

Planering hösten 2024 hittar du här:

Våren/vinter 2024  

21 jan Sportfoto handboll – Kungsbacka

24 jan Fotobok – hur du skapar din egen – Klubblokalen

Vår historia

Kungsbacka Fotoklubb bildades den 25 oktober 1943 och fyller alltså 80 år under 2023.  Klubbens verksamhet leddes från starten av Åke Karlsson, och hade då ett tiotal medlemmar.

När antalet smalfilmare ökade ändrades klubbens namn 1975 till Kungsbacka Film- och Fotoklubb och samtidigt förnyades loggan. 2012 ändrades dock namnet tillbaka till Kungsbacka Fotoklubb. Då togs också nuvarande logotype fram. Antalet medlemmar har varierat mycket genom åren och 1991 var det till och med tal om att lägga ner verksamheten. I dagsläget har klubben ett 95-tal medlemmar.

Ett axplock av aktiviteter genom åren: klubben vann Hallandsmästerskapen 1973 och 1981 arrangerade vi själva mästerskapet. Klubben arrangerade Västsvenska FotoExpon 1984 och 2023 är det dags igen i samband med 80 årsdagen. Vi har gett ut fotokalendrar 1981 – 1985 och under åren 2001 – 2009 anordnades årligen tävlingen ”Fotomaraton”.

Några uppmärksammade fotografer som varit medlemmar är Bertil Pettersson, känd för sina björnbilder, samt Göte Duvefors.

Klubblokaler

Vi har en egen klubblokal på Tingberget som används för temakvällar, utbildningar och diskussionskvällar. Styrelsen håller också sina möten i lokalen.

Där finns fotoskrivare som vi medlemmar kan nyttja för en billig peng för egna utskrifter. Dessutom finns blixtutrustning för ateljéfoto och tillgång till fotoskärare och passepartoutskärare för montage av t.ex. utställningsbilder. Boka gärna lokalen för eget arbete, det ingår i ditt medlemskap. Det gör du i nedanstående kalender.

Månadsmöten sker i ABF:s lokaler på Verkstadsgatan 14, Kungsbacka, där vi också kan ha större möten som inte ryms i vår klubblokal.

Samlingspunkt för utflykter

Västra Villastadens parkering i Kungsbacka, populärt kallad ”Ejdern”. Adressen är Sjöallén 11. Här samlas vi ofta för att samåka. Detta anges i så fall i respektive aktivitetsbeskrivning. Se karta 

Bokningskalender för klubblokalen

Här kan du som medlem boka in dig för användningen av klubblokalen.
För utskrifter, studiofotografering, olika klubbmöten eller träffar med andra medlemmar.

Säkerhetskod:
security code
Ange säkerhetskoden:

Skicka

Vår styrelse

Styrelsen har regelbundna styrelsemöten ca 10 gånger per år.
Nuvarande styrelse för Kungsbacka Fotoklubb valdes på årsmötet 8 februari 2023.

Har du frågor är du välkommen att kontakta någon av oss i styrelsen. Du är också varmt välkommen att vara med på
ett av våra månadsmöten om du funderar på om klubben kan vara något för dig.

Ordförande Lena Lundin

Generell kontaktperson, månadsmöten

Representant för Västra Sveriges Fotoklubbar (VSF) samt Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF).
Utställningar på FYREN, Naturum Fjärås Bräcka med flera. Presskontakter. Distributionslista webmail. Medlemslista.

Kontakt: ordforande@kungsbackafotoklubb.se

Allmän info: info@kungsbackafotoklubb.se

Vice ordförande Matti Larborn

Lokalbokningar, kontaktperson gentemot ABF, studiecirklar, ansökan bidrag ABF. Administration av Dropbox, Flickr.


Kontakt: tavling@kungsbackafotoklubb.se
Kontakt: viceordforande@kungsbackafotoklubb.se

Kassör Jonas Wallmander

Ekonomi, kassa, ansökningar kommunala medel, medlemslistor, medlemsavgifter. Administration av hemsida-avtal och kontakter. Tävlingsbidrag och avgifter för tävling.

Kontakt: kassor@kungsbackafotoklubb.se

Sekreterare Ann-Katrin Karlsson

Protokoll, möteskallelser, årsmöteshandlingar, Utställningar på ABF-skärmarna

Kontakt: sekreterare@kungsbackafotoklubb.se

Ledamot Christer Eriksson

Klubblokal, Guldgubbegatan, nycklar, utrustning som datorer, skrivare och projektorer med tillbehör, förbrukningsmaterial.

Ansvarar för skrivarutbildning.

Kontakt: klubblokalen@kungsbackafotoklubb.se

Ledamot Mats Knutsson

Hemsidan, årets fotograf, administrera Facebook medlemslistor.

Kontakt: manadensbild@kungsbackafotoklubb.se

Adjungerad ledamot Rolf Christiansson

Adjungerad ledamot Sture Nyberg

Bokföring. Ekonomi

Stadgar

Verksamhetsplan 2023

Verksamhetsberättelse 2022